Herbata czerwona, Zielona herbata

Herbata zielona i czerwona – przeciwwskazania

herbata zielona

Napój popularny, ale czy bezpieczny?

Dobra herbata jest spożywana na całym świecie w dużych ilościach. Także w naszym kraju od zawsze zajmuje wysokie miejsce w rankingu chętnie wybieranych napojów. Nadal najpopularniejsza jest herbata czarna, jednak herbata zielona i czerwona nie pozwalają się zbytnio zdeklasować w tym wyścigu o uznanie konsumentów. Szczególnie, że warianty czerwone i zielone wspomagają odchudzanie. Dążenie do szybkiego zgubienia zbędnych kilogramów sprawia, że w prosty sposób można przesadzić z ilością. Czy herbatę można przedawkować, a jeśli tak, to z jakimi skutkami się to wiąże?

Herbata zielona i czerwona w zbyt dużej ilości

Dobroczynne działanie herbaty jest znane od bardzo dawna. Nie można jednak zapominać, że nawet najlepsze herbaty mogą spowodować pewne działania niepożądane. Szczególnie jeśli będą wypijane bez umiaru. Każdy z pewnością zdaje sobie sprawę, że herbata – podobnie jak kawa – zawiera kofeinę (w herbatach nazywaną teiną). Różne osoby mogą mieć różną tolerancję na ten związek. Nadmierne spożycie, które jest sprawą bardzo indywidualną i nie sposób określić uniwersalnego progu granicznego, może wywołać różne skutki. Herbata zielona i czerwona może więc spowodować bezsenność lub utrudnione zasypianie, problemy z sercem, pobudzenie czy uczucie niepokoju.

Osoby przyjmujące leki powinny bardzo uważnie podchodzić do elementów swojej diety, w tym także dużych ilości herbat. Niektóre mogą bowiem wchodzić w interakcje z lekami, osłabiając lub zupełnie blokując ich efektywne działanie. W wielu sytuacjach może to być bardzo niebezpieczna kwestia, dlatego należy skonsultować się z lekarzem.

Wrażliwy układ trawienny, to aspekt, który może być powodem ograniczenia lub wyeliminowania niektórych herbat z diety. Herbata czerwona lub inna, pita na czczo, może podrażniać żołądek. Dlatego należy wprowadzać ją do diety ostrożnie i obserwować reakcję organizmu.

Antyoksydanty, to związki bardzo pożądane w organizmie. Dostarcza ich między innymi herbata. Jednak, jak ze wszystkim, umiar to podstawa. Niektóre z badań wskazują, że zbyt duża ilość antyoksydantów może zakłócić naturalną równowagę w organizmie. Może być też powodem do przyspieszenia rozwoju niektórych chorób.

Jakość herbaty

Nawet jeśli herbata sama w sobie jest zdrowa i potrzebna, to jej zła jakość może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zestaw herbat niskiej jakości, może zawierać śladowe ilości metali ciężkich. W połączeniu ze wzmożonym spożyciem, może to stanowić dość istotny problem. Dlatego warto odwiedzić dobry sklep z herbatami oraz sięgać po produkty renomowanych producentów z certyfikatami jakości.

Tagged , , , , , ,