Herbata zielona
Herbata zielona czy czerwona? Która lepiej wspomaga utratę wagi? Sklepowe półki wręcz uginają się od różnego rodzaju herbat i mieszanek ziołowych, które rzekomo pomagają rozstać się z niechcianymi kilogramami. Ale ile jest prawdy w tych obietnicach i jaką herbatę wybrać, żeby odchudzić nie tylko portfel? Przed wybraniem się na zakupy warto przyjrzeć się dwóm najbardziej popularnym „odchudzaczom”: herbacie zielonej oraz czerwonej.
Zielona herbata
Nazywana także najstarszym napojem świata, swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim właściwościom prozdrowotnym. Regularnie pita zielona herbata obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, ma również działanie detoksykacyjne. Krótko parzona zawiera dużo kofeiny, która redukuje zmęczenie i pobudza. A jaki jest jej wpływ na utratę wagi? Przede wszystkim przyśpiesza przemianę materii oraz usuwa nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Niektóre herbaty zielone, takie jak matcha, pomagają również okiełznać niepohamowany apetyt i tym samym wytrwać na diecie. Żeby herbata zielona spełniła swoje zadanie, powinna być pita regularnie. Warto wybierać dobrej jakości herbaty liściaste ze sprawdzonych źródeł i przede wszystkim parzyć je we właściwy sposób, czyli w temperaturze około 80 stopni.
Herbata czerwona
Czerwona herbata pu-erh nazywana jest często „zabójcą tłuszczu”. To dlatego, że wspomaga przemianę materii, jednocześnie blokując wchłanianie tłuszczu z posiłku, co sprawia, że szybko spalamy zgromadzone w boczkach „zapasy”. Z tego powodu powinno się ją pić około pół godziny po posiłku, kilka razy dziennie. Herbata czerwona pita na czczo lub w czasie restrykcyjnej diety może jednak zaszkodzić, ponieważ wypłukuje z organizmu magnez. Dobra herbata czerwona powinna być parzona w temperaturze 95 stopni przez 1-4 minut. Te same liście mogą być parzone kilkukrotnie, z tym, że za każdym razem należy wydłużyć czas parzenie o pół minuty.