Herbata czerwona
Herbata czerwona – nazywana przez Chińczyków smoczą herbatą – to jeden z trzech najbardziej popularnych rodzajów herbaty. Znana jest jako Pu-erh, Oolong (w PRL-u spolszczona nazwa na Ulung) czy Puszong. Jest to odmiana uprawiana przede wszystkim w Chinach i Tajlandii. Powstaje w wyniku procesu fermentacji, która przerywana jest w połowie, gdy listki herbaty stają się na końcach czerwone.
Właściwości prozdrowotne
Herbata czerwona posiada właściwości prozdrowotne. Jest nie tylko doskonała przy odchudzaniu. Picie 5 – 6 filiżanek dziennie przyspiesza spalanie tłuszczu. Przy stosowaniu odpowiedniej diety oraz ćwiczeń, można po kilku tygodniach zauważyć pożądane efekty. Także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Chroni także zęby przed próchnicą. Bardziej popularna od niej jest wciąż oczywiście klasyczna herbata czarna oraz zielona herbata .
Rooibos i hibiskus
Jednak nie tylko herbata czerwona posiada taki właśnie kolor. Podobnie wyglądają inne gatunki. Herbaty świata takie jak rooibos , czy też inne odmiany jak herbata z hibiskusa lub też herbata malinowa czy grapefruitowa, dzięki zawartości składników, które nadają napojowi czerwony kolor, są podobne w wyglądzie. Różni je jednak aromat. Klasyczna herbata czerwona ma smak lekko korzenny i najbardziej pachnie ze wszystkich odmian herbaty. Natomiast herbaty z dodatkiem hibiskusa czy maliny są bardziej słodkie.
Sklep z herbatami
Odwiedzając sklep internetowy z herbatą można spotkać wiele rodzajów herbaty określanych jako herbata czerwona. Warto dokładnie wczytać się w skład, żeby wiedzieć czy jest to rzeczywiście właśnie ta odmiana czy może tylko aromatyzowana kompozycja herbaty zielonej lub czarnej. Kupując w sklepie stacjonarnym sytuacja jest łatwiejsza – wystarczy powąchać jak pachnie herbata. Dobra herbata z gatunku czerwonych będzie miała charakterystyczny intensywny aromat. Natomiast mieszanki z dodatkiem innych składników najczęściej pachną tym właśnie dodatkiem.