Gatunki herbaty, Herbata czerwona

Herbata z hibiskusa i inne czerwone napary

Herbata z hibiskusa i inne mieszanki

Sklep z herbatami online jak i tradycyjne stacjonarne supermarkety z szeroką gamą wyboru rodzajów, polecają herbatę czerwoną z dodatkiem kwiatów, między innymi: lawendą, kwiatem granatu, nagietkiem, kwiatem słonecznika czy też lipą. Stanowią niezwykłe połączenie bardziej gorzkiego smaku naparu z wyrazistymi aromatami roślinnymi. Niezwykle popularna jest również herbata z hibiskusa połączona kunsztownie z nutą aromatyczną czerwonego czaju.
W zestawach proponowanych szczególnie jako herbata dla gastronomii cieszą się uznaniem również takie smaki czerwonej herbaty, jak wzbogacane alkoholem, np. rumem czy whiskey.

Herbata czerwona, a jednak czarna

Herbata czerwona (Pu-erh) jest jednym z rodzajów tego smakowitego napoju, który pochodzi z Chin, z prowincji Yunnan. Jego europejska nazwa pochodzi od koloru suszu, z której otrzymuje się napar. Natomiast w krainie pochodzenia to herbata zaliczana do czarnych odmian ze względu na kolor liści. Tradycjonaliści gustują przede wszystkim w czystym naparze, bez cukru i innych dodatków.
Na rynku dostępne są różnego rodzaju odmiany herbaty czerwonej, polecane dla koneserów i osób, które lubią eksperymentować poznając nowe smaki. Można znaleźć zarówno torebki ekspresowe, jak i liściaste odmiany. Wiele rodzajów jest sprzedawanych jako herbata premium z dodatkami. Można skosztować doskonałego połączenia ze smakiem owoców lub kwiatów z aromatem czerwonej herbaty.

Herbaty owocowe

W linii owocowej herbata aromatyzowana może być łączona z takimi rodzajami jak na przykład: owoce cytrusowe (pomarańcza, cytryna, ananas, grejpfrut), orientalne gatunki (marakuja, liczi, papaja, flaszowiec miękkociernisty, czyli graviola), owoce sezonowe (truskawka, jabłko, malina, porzeczka, wiśnia), jak również żurawina.
Smak herbaty czerwonej może być także ubogacany przyprawami, takimi jak cynamon czy goździki,jak również trawa cytrynowa. Herbaty ziołowe z melisą czy miętą również mogą być dodatkiem do klasycznej mieszanki herbat z gatunku Pu-erh.